Geoportal ČÚZK
Access to map products and services


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English



News

27.05.2024
Aktualizace nové datové sady INSPIRE pro téma Ortofotosnímky (OI)
more
27.05.2024
Rozšíření celoplošné vrstvy "Císařských otisků"
more
17.05.2024
Aktualizace Data250
more
18.04.2024
Aktualizace Data50
more

News archives


Dynamický popis prvků ve WMS

20.10.2010

.
Dynamický popis prvků ve WMS
WMS služby ZABAGED, Bodových polí a nové podoby vektorové SM 5 nyní obsahují novou funkci dynamické tvorby popisu vybraných prvků. V jakémkoli použitém WMS klientu (na stránkách Geoportálu je to mapové okno úvodní stránky a Geoprohlížeč) je popis dynamicky optimálně umísťován vzhledem k sousedním prvkům, dále dle řídících linií, ale i při každé změně měřítka a mapového výřezu vzhledem k rámu mapového okna.

V mapové službě ZABAGED jsou takto popisovány názvy ulic , označení silnic, čísla popisná, výšky bodů bodového pole a kótovaných bodů. Ve WMS Bodová pole jsou to čísla bodů a ve WMS SM 5 názvy ulic a výšky bodů PBP.

Jmenované produkty jsou vedeny jako databázové záznamy a jsou již od června 2010 ve WMS službách zobrazovány novou verzí software pro on-line kartografickou vizualizaci prvků. Spolu s optimalizací umísťování textů dostává uživatel těchto speciálních WMS kartograficky zpracovaný obraz aktuálního stavu zmíněných databází a může tedy např. posoudit v rámci celé ČR stav dat před zakoupením produktu v některém z vektorových formátů. Případně může pomocí vhodného software využít WMS přímo. Výhodou takového užití dat přímo z publikačních databází je vždy vyšší aktuálnost oproti odvozovaným kartografickým produktům, např. ve formě rastrové podoby základních map ČR, či příslušné WMS z těchto map. Částečnou nevýhodou je pouze logicky pomalejší načítání WMS on-line vizualizované databáze oproti běžné mapové službě z optimalizovaných rastrů.
.
.